Digitale færdigheder der kan holde i længden

Kontinuerlig digital forandring kræver en kultur, hvor læring og udvikling er prioriteret, og hvor det er acceptabelt at tage risici. Det kræver evnen til løbende at kunne forandre og omstille sig. Hvordan håndteres dette uden at presse sin organisation over evne og virksomhedens nuværende modenhedsniveau, og sikre at det ikke kun er det nuværende digitale projekt som er et mustwin battle, men hele den digitale agenda.

Med en efterhånden længere række af termer og begreber i værktøjskassen, til at beskrive de udfordringer og forandringer virksomheder i disse år møder, har vi fået øget vores vokabularium med slidte termer som: Digital Transformation, disruption, brændende platform, eksponentiel forandring - Du kender givet selv flere, som beskriver det samme: At hvis ikke vi har forandret vores virksomhed inden for det næste 1½ år, så spiser konkurrenterne os til morgenmad. Den tekniske gæld overtager, og vores medarbejdere løber skrigende bort fra den aldrende virksomhed.

Læg dertil også et blik på tidspunkter i historien, hvor hele fagområder, organisationer og større virksomheder gik fra at være ledende på deres områder til på relativ kort tid - at være reduceret til anekdoter. Eller de objekter, vi kan vise vores børn og fortælle: “sådan tog vi en gang billeder”, “fra de medier lyttede vi til musik” eller “det var det som en typograf lavede”.

Alle virksomheder er udfordret i en tid, hvor nye teknologier og vilkår kommer til, og alt fra software, hardware og processer løbende bliver udviklet og forbedret. Tag blot Cloud leverandørerne, som kæmper om de nyeste funktioner inden for alle niveauer af Cloud computing (IaaS, PaaS & SaaS), og på nærmest daglig basis kommer med opdateringer og nye features. Værktøjskassen og mulighederne øges med landvindinger som IoT, AI (Chat-GPT og AI i særdeleshed ikke undtaget), Robotics og inden længe også Metaverset! Vi er kun i gang med at kradse i overfladen af teknologiske muligheder. For at bruge endnu en floskel, så er rejsen kun begyndt.

De nye uudforskede teknologier og måden vi bruger dem på, gør at vi hele tiden skal omstille os. Og det stopper ikke der; det bliver ved - sandsynligvis i et tempo, som kun overgår det, vi tidligere har været vant til. Nu med den krølle at de systemer vi først opdaterede allerede er blevet til teknisk gæld, der skal en tur til digitaliseringsdoktoren og dermed lægges til bunken af systemer som CISO’en ikke længere kan sikkerhedsgodkende.

Billede: Midjourney

For at styrke vores digitale kompetencer, handler det ikke kun om at kunne bruge en bestemt teknologi. Langt vigtigere er det at skabe digitale kapabiliteter og evnen til at tænke digitalt. Det handler om at forstå, hvordan teknologierne fungerer - sammen. Hvordan de skaber værdi for virksomheden og dens kunder, og hvordan de kan integreres i virksomhedens processer og systemer.

Det kræver derfor, at vi som virksomhed og som individer er villige til at lære og udvikle os konstant. Vi skal være åbne over for nye teknologier og værktøjer og villige til at eksperimentere og tage chancer. Det betyder også, at vi skal være villige til at fejle. Det kræver en kultur, hvor læring og udvikling er prioriteret, og hvor det er acceptabelt at tage risici og eksperimentere.

En anden vigtig faktor er at samarbejde på tværs af funktioner og afdelinger i virksomheden. Digitale projekter og initiativer kræver ofte tværfaglige kompetencer. Det er vigtigt at have en fælles forståelse og sprog for at sikre effektivt samarbejde og kommunikation. Inddragelsen af medarbejderne i denne proces er imperativ - Giv dine kolleger ejerskab og ansvar for de digitale forandringer. Tillid er et nøgleord her.

Slutteligt er det vigtigt at investere i uddannelse og træning af medarbejderne. Virksomhederne bør tilbyde kurser og uddannelser, der kan hjælpe medarbejderne med at udvikle deres digitale kompetencer. Det kan være kurser i specifikke teknologier eller værktøjer, men også kurser i generel digital forståelse og tænkning. Seneste skud på stammen kræver at vi alle bliver dygtige til at stille de rigtige spørgsmål (prompts) til Chat-GPT, Midjourney, og andre nytilkomne AI værktøjer.

Sammenfattende er det afgørende for virksomheder og individer at forstå, at digital transformation og udviklingen af digitale kompetencer er en kontinuerlig proces. Det kræver en åben og lærende kultur, samarbejde på tværs af funktioner og afdelinger, og investering i uddannelse og træning. Ved at styrke vores digitale kompetencer kan vi sikre, at vi er i stand til at følge med i den konstante udvikling og udnytte de muligheder, som den digitale tidsalder giver os.

Det eneste der med sikkerhed ikke ændrer sig, er at forandringen er konstant. Vi skal vænne os til - både som virksomheder og individer - at udviklingshastigheden kun er stigende! Det giver nye muligheder og gør vores liv nemmere på uendeligt mange måder. Vi skal blot huske at have os selv med på rejsen, både som mennesker og organisationer og sikre, at vi løbende får styrket de digitale færdigheder. Det nytter derfor ikke at blive fatalistisk - Hvis vi konstant skal disrupte vores branche, skille os af med vores brændende platforme, eller imødegå eksponentielle udviklingstrends fra konkurrenterne, kan vi være sikre på, at vores organisationer og kolleger brænder sammen. Vores medarbejdere, der skal udføre det værdiskabende arbejde, kan ikke fortsætte i et konstant alarmberedskab, og med et konstant fokus på digital brandslukning, kun med øje for, hvordan vi foretager det næste digitale kvantepring. Vi skal tværtom løfte vores medarbejdere og vores organisation til at kunne forandre sig, ikke blot til at forandre det næste IT system i rækken, men til at indtænke dét at tænke digitalt som en kompetence, og blive endnu bedre til at tage imod nye teknologier, og alle hæve blikket frem mod den horisont som er defineret i de digitale strategiske mål for virksomheden. Inkrementel forandring - projekt efter projekt, som modner og udvikler vores digitale færdigheder og skaber dygtige kompetente kolleger, der kan holde til presset - i længden.

C Nation lever og arbejder i feltet mellem Strategi, IT og Forretning, og lever af at levere ydelser hvor vi bruger teknologi til at løse hvad der er i bund og grund er samarbejde mellem mennesker.

Thor er direktør i C Nation, som leverer digitale snedkere i form af Enterprise arkitekter, Løsningsarkitekter og Softwareudviklere, både som enkelte konsulenter og som teams.

Forrige
Forrige

Alle pensionsselskaber er IT-virksomheder!

Næste
Næste

Hvordan bruger du Enterprise Arkitektur?