Alle pensionsselskaber er IT-virksomheder!

Overskriften på dette blogindlæg gør nok at der er nogen som vil få kaffen galt i halsen, og det er naturligvis også sat lidt på spidsen. Men der er også en sandhed i det, for alle pensionsselskaber er dybt afhængige af deres digitale understøttelse. 

Den daglige drift i et moderne pensionsselskab kan ikke køre uden IT-systemerne. Policerne kan ikke beregnes uden pensionssystemerne. De fleste samarbejder foregår vha. digitale overførsler, og sidst men ikke mindst, er kunderne digitale, og forventer i stigende grad digitale interaktioner, når de vil, og hvor de vil. 

Det stiller nogle krav til pensionsselskaberne, og ikke mindst den digitale understøttelse, som fremover bliver nødt til at være mere fleksibel end den i mange tilfælde er i dag.

Hvis man har styr på sin digitale udvikling, vil man til gengæld have en konkurrencefordel i markedet.

Nogle vil nok påstå at pensionsbranchen har været sen til at reagere på de skiftende vinde, men der er faktisk nogle gode grunde til at det har været sådan. Den samlede pensionsbranche arbejder i store træk under de samme betingelser, som dog varierer lidt alt efter om de er arbejdsmarkedsselskaber eller kommercielle: 

  • Det er kundernes penge. Med håndtering af kundernes penge følger et enormt ansvar, og en forventning om stabilitet.

  • Fri konkurrence. Den danske pensionsmodel virker, og på trods af at liberalisering af pensionsmarkedet jævnligt dukker op i medierne, er der, antageligvis, endnu lang vej til at der for alvor kommer fri konkurrence på markedet.

  • Fastlåst forretningsmodel. For arbejdsmarkedspensionsselskaberne er forretningsmodellen typisk fastlåst, og giver kun begrænset mulighed for innovation.

  • Ældre systemer. Mange af de pensionskerner der findes er af ældre dato, og lever derfor ikke op til nutidens best practices. Det betyder at der er ting de ikke kan, eller at det er omkostningstungt at ændre dem.

  • Lange kontraktforhold. Pensionsaftaler rækker som udgangspunkt livet ud, og mennesker lever heldigvis længere end IT-systemer gør. Det giver en udfordring, når teknologierne forandrer sig. 

  • Komplekse systemer. Pension er juridisk komplekst med mange regler, særregler og undtagelser, og det afspejles direkte i komplekse IT-systemer.

  • Kommer ud af en batch verden. Førhen var det nok at genberegne policerne en gang om måneden. I dag er forventningerne til rettidighed helt anderledes,

  • Kommer fra en papir verden. Hele pensionstanken er baseret på at der udveksles papirer i A4 format, og det afspejles i mange arbejdsgange som stadig er som de var tidligere, nu er der bare sat strøm til dem.

Det er med andre ord forventeligt, at pensionsbranchen typisk ikke er frontrunners. Men det begrænser samtidig innovationen, og gør konkurrenceevnen mindre. Især i en verden hvor det ikke er dem man konkurrerer med i dag, man skal frygte mest, men de konkurrenter man ikke havde set komme.

Samtidig har kunderne tårnhøje forventninger om at de digitale services er lige så gode og brugervenlige som det de er vant til fra deres smartphone.

Derfor bør alle pensionsselskaber have en strategi for hvordan man kan være forberedt på udviklingen, så man i det mindste ikke bliver overhalet indenom, og måske endda kan foregribe nogle af de nye muligheder.

Enterprise Arkitektur giver både strategisk og operationel sammenhæng

Med en solid og vel eksekveret Enterprise Arkitektur (EA) kan man gøre sit for at være på forkant med udviklingen, så man både kan håndtere kravet om en stabil drift, og samtidig eksperimentere med at udvikle og innovere forretningen.

Et EA team i et pensionsselskab har ét overordnet mål, og det er at sikre at viden er på plads, og at den kommer i spil i hele virksomheden. Viden om hvor man er, hvilke muligheder man har, og hvordan man kan komme videre. For EA er nemlig både et operationelt værktøj, og et værktøj til beslutningsstøtte.

Det betyder at EA skal arbejde tæt sammen med alle niveauer i organisationen.

EA skal samarbejde med ledelsen for at sikre at der navigeres efter de pejlemærker som er vigtige for forretningsstrategien. Derudover skal der samarbejdes med projektorganisationen for at sikre at alle projekter følger de valgte arkitekturprincipper, eller har en god forklaring for hvorfor man ikke gør. Sidst men ikke mindst skal EA samarbejde med systemejere, it-arkitekter og teknikere for at sikre at den grundlæggende viden, som er nødvendig for at kunne træffe beslutninger, er til stede.

EA handler derfor både om strategi, ledelse, teknologi, systemer, data, processer, compliance, og forandringsledelse.

Men pas på! Det skal gøres rigtigt

Pensionsselskaber er typisk meget tunge på compliance, og derfor er det nærliggende at gøre EA til en dokumentations, godkendelses- og kontrol- funktion, men det er et sort hul som ikke øger innovationsevnen, men tværtimod hæmmer den. EA skal være en medspiller, ikke en modspiller.

EA må for alt i verden ikke blive et elfenbenstårn, men skal ud og virke i forretningen. Derfor skal man kunne balancere mellem principper og pragmatikker. EA skal derfor have fingrene nede i maskinrummet så man kan mærke hvordan virkeligheden er, og på den måde være med til at forme den. EA skal både være med i implementerings -og analyseprojekter, og være med når der udfærdiges strategier. På den måde sikrer man, at det man siger, også er det man gør.

Forrige
Forrige

Fra Strategisk Vision til Operationel Mestring

Næste
Næste

Digitale færdigheder der kan holde i længden